Bilgisayar Tarihinde Çığır Açan 10+1 İcat

21.02.2014


Bilgi çağının keskin bir başlama çizgisi yok. 19. yüzyılda telgraf ile hızlı bir iletişim ağı oluşturulmuş, ofislerde otomatik tablolama makineleri kullanılır olmuştu. Mühendislik, astronomi ve fizikte kullanılan hesaplama cihazlarının tarihi ortaçağa, hatta antik çağa kadar uzanır. Yine de yirminci yüzyılın önemli bir farkı var: Geçtiğimiz yüzyılda malzeme teknolojisi ve fizikteki keşifler sayesinde, daha önceki özel amaçlı analog ve mekanik cihazların yerini  dijital ve elektronik cihazlar aldı. Bu şekilde genel amaçlı bilgi işleme makineleri büyük ölçekli olarak imâl edilebildi, ve bugünkü bilgi toplumuna yol açılmış oldu.

Yeditepe Üniversitesi Bilişim Sistemleri Bölümü'nde araştırmalarını sürdüren Yard. Doç. Dr. Kaan Öztürk, dijital elektronik bilgisayarların bugünkü haline gelmesini sağlayan bazı önemli kilometre taşlarını listeliyor. Bu güzel yazı dizisini dört bölüm halinde Açık Bilim'de okuyabilirsiniz. (Link1, Link2, Link3, Link4)


Gödel Soruyor: Bilgisayar Düşünebilir mi?

21.02.2014


Matematik her zaman kesinliğin bilimi olarak görülmüştür. Antik Yunan’dan beri insanlar matematiğin bu kesinliğine ve doğruluğuna hayran kalmıştır. Matematiğin tanrının bir hikmeti olduğu düşünülmüştür. “Matematik” kelimesinin yerine, “geometri” kelimesi kullanılan Antik Yunan’da Platon’un Akademisi’nin kapısında şöyle yazar.

“Geometri bilmeyen giremez.”

Galileo’nin şu sözü bu anlayışı özetlemektedir.

“Tanrı kainatı matematik dilinde yaratmıştır.”

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Murat Razi'nin yazdığı makalenin devamını Açık Bilim'de okuyabilirsiniz.


Cevheri Çok Uzaklarda Aramak: Uzay Madenciliği

09.12.2013


1979 yapımı Ridley Scott tarafından yönetilen Alien (Yaratık) Nostromo uzay gemisi mürettabatının bir asteroitten topladığı 20 milyon ton mineralin Dünya’ya geri getirilmesi sırasında başlarından geçen maceraları anlatır. Moon (Ay) isimli filmde, bir maden şirketi çalışanının aydan Helyum-3 hasat ettiği ve periyodik bir şekilde uzay araçları vasıtasıyla Dünya’ya gönderdiği resmedilmiştir. Oblivion (Unutulma) isimli 2013 yapımı Hollywood filmi ise, bu kez Dünya kaynaklarının dünya dışı varlıklar tarafından bir enerji kaynağı olarak sömürülmesine sahne olmuştur. Yakınımızdaki kaynakların azalmasından dolayı uzaklardakine göz dikmemiz, atmosfer sınırını aştığı anda şimdilik bilim kurgunun oyun sahasına giriyor. Ancak, “bilim kurgu, bugünümüzü görmeyi sağlayan gelecekteki aynadır” denir. Bu yazıda uzay madenciliğinin bugününe ve yarınına bakacağız.

Yazının devamı Açık Bilim'de.


Sesli Rehber Röportajı: Yapay Zeka

03.04.2013


TRT Radyo 1'de her Salı ve Perşembe günü, 13.00 Ana Haber Bülteni sonrasında yayınlanan Sesli Rehber programında yapay zeka ile ilgili merak edilen soruları yanıtladım. Programın bir kaydına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.


İnsanlığın Yapay Zekayla İmtihanı

05.02.2013


Kuşkusuz ki, yapay zeka alanındaki bilimsel araştırmalar ve eşzamanlı yürütülen teknolojik gelişmeler insanlığın yararına ilerleme kaydediyor. Hatta potansiyel faydalara bazen kendimizi o kadar kaptırıyoruz ki, madalyonun diğer tarafında yer alan yıkıcı etkileri de görmezden gelebiliyoruz. Toplumdaki konumumuz ve gelişmelere bakış açımız ışığında safımızı belirliyoruz: “Yapay zeka ve bu temelde çalışan teknolojik sistemler hayırdır/şerdir!”  O halde bu yazıda biraz da “öteki”nin perspektifinden bakmayı deneyelim.

Yazının tamamı Açık Bilim'de.


Proposal of Organized Session on Robot Audition at IROS 2013

23.12.2012


Dear Colleagues,

We plan to have the 10th organized session on robot audition at the International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS 2013) in Tokyo Big Sight, Japan (November 3-7).

The organized (invited) session on robot audition includes the following topics to achieve robot audition:

 * sound source localization
 * sound source tracking
 * sound source separation
 * automatic speech recognition
 * pitch extraction
 * noise reduction
 * dereverberation
 * music recognition
 * music robot
 * music interaction with robot
 * sound classification & identification
 * dialog control and systems
 * language acquisition
 * speech understanding
 * computational auditory scene analysis
 * multi-modal integration
 * system integration
 * active audition
 * microphone array processing
 * sound map generation/sound-based SLAM
 * sound/speech-based human-robot interaction
 * software environment for robot audition
 * sound visualization
 * embedded hardware system
 * any other audio related topics

So far, the organized sessions have provided an excellent opportunity for fruitful discussions on the latest auditory/sound/speech processing for robots. We believe that the organized session also stimulates this research area and contributes to robotics.

If you are interested in presenting your paper in this organized session, please send the following information (you can change the information on your paper submission.) by Jan 11, 2013 to gokhan.ince_at_itu.edu.tr (_at_ should be replaced with @).

 * paper title(s)
 * author(s) and affiliation(s)
( + paper ID (if you have already submitted a paper))

After our proposal for this organized session is accepted, we will send instructions for submission. Then, you can submit your paper to the organized paper submission area via Paperplaza by Mar 15, 2013. The review process and schedule will be the same as those of regular papers.

For general information on organized sessions at IROS 2013, please check the link below

http://www.iros2013.org/
Because each session should consist of 6 papers, we may propose multiple sessions to cover all accepted papers.

Sincerely yours,

 Hiroshi G. Okuno
   (Kyoto University, Japan)
 Kazuhiro Nakadai
   (Honda Research Institute Japan Co., Ltd./Tokyo Institute of Technology, Japan)
 Gökhan İnce
   (Istanbul Technical University, Turkey)
 Patrick Danes
   (LAAS-CNRS & Universite de Toulouse, France)
 Makoto Kumon
   (Kumamoto University, Japan)
 Satoshi Kagami
   (AIST, Japan)
 Francois Michaud
   (Sherbrooke University, Canada)


Canlı-Taklitçi Robotlar 07: Böceklerden Heksapodlara

22.12.2012


Canlı-taklitçi robotlar serisi, böceklerden esinlenmiş altı bacaklı robotlarla devam ediyor.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 


HEARBO made its appearance in IEEE spectrum

30.11.2012


HEARBO

We live in a world of sounds, full of beautiful music, birds chirping, and the voices of our friends. It's a rich cacophony, with blaring beeps, accented alarms, and knock-knock jokes. The sound of a door opening can alert us to a friend's arrival, and a door slamming can alert us to an impending argument.

HEARBO (HEAR-ing roBOt) is a robot developed at Honda Research Institute–Japan (HRI-JP), and its job is to understand this world of sound, in a field called Computational Auditory Scene Analysis.

To read more...

HEARBO Robot Has Superhearing


Sesli Rehber Röportajı: Sürücüsüz Araçlar

19.09.2012


TRT Radyo 1'de her Salı ve Perşembe günü, 13.00 Ana Haber Bülteni sonrasında yayınlanan Sesli Rehber programında sürücüsüz araçlarla ilgili merak edilen soruları yanıtladım. Programın bir kaydına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Canlı-Taklitçi Robotlar 06: Sürüler

12.09.2012


Canlı-taklitçi robotlar dizimizin altıncı yazısı “sürü”leri ele alıyor. Bireyden çok sürü olmanın avantajlarını kullanan bu robotlar, grup içinde birbirleriyle haberleşerek hem daha güvenli veriye ulaşıyorlar, hem de devre dışı kalan robotların görevlerini üstlenerek görevi riske atmamış oluyorlar. Hayvan sürülerinden esinlenilen robotlara göz atacağız.

Yazının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.


Hasta Bakıcı Robotlar

12.09.2012


Nüfuslarının giderek yaşlanması ve bu nüfusa kimin bakacağı konusu gelişmiş ülkelerde kaygı yaratıyor. Sağlık ve sosyal yardım paketlerini her geçen gün kısmak zorunda kalan hükümetler, bakım hizmetleri için daha ucuz yollar ararken, bir yandan da robot bakıcı araştırmalarına her geçen gün daha fazla yatırım yapıyorlar. Hasta bakımında insanlara yardımcı olan robotlara göz atacağız.

Yazının devamına bu linkten ulaşabilirsiniz.


Canlı-Taklitçi Robotlar 05: Sürüngenler

23.08.2012


17 Ağustos depreminin yıldönümünde, canlı-taklitçiliğin en pragmatik örneklerinden olan ve arama ve kurtama çalışmaları için biçilmiş kaftan olan yılan robotları inceleyeceğiz.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Canlı-Taklitçi Robotlar 04: Dört Bacaklılar

11.07.2012


Doğadan esinlenilerek yaratılan robot tasarımları serimizin dördüncü ayağı şerefine dört bacaklı (quadruped) robotlara göz atıyoruz. Yürüyen memeli türünün neredeyse tamamının dört bacağını kullanmasında bir keramet olmasından öykünerek yapılmış robotları inceleyeceğiz.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.


Dr. Robot, Dr. Robot, Lütfen Ameliyathaneye!

11.07.2012


Tıp ve teknolojinin kesiştiği noktada cerrahi robotlar parlamaya başladı. Henüz robotlara ameliyatlarımızı tamamen devredecek kadar güvenmesek de, robotlar doktorlara yardım etmekten onları eğitmeye kadar geniş bir yelpazeye yayılmış görevleri çoktan üstlenmiş durumdalar. Bu yazımızda ameliyathanelerde kullanılan robotları inceleyeceğiz.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Kanser Tedavisinde Bakteriler ve Nano Robotlar

11.07.2012


Kana enjekte edilen ilaçların hastalıklı hücrelere adrese teslim ve nokta atışı ulaştığı zamanların eşiğindeyiz. Bizleri gereksiz bıçakaltı işlemlerden ve ilaçların yan etkilerinden koruyacak, bakteri ve nano robotların insanların iyiliği için işbirliği yaptıkları tıbbi yöntemleri inceleyeceğiz.

Bu yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.


Zenginleştirilmiş Gerçeklik Artık Gözümüzde

01.06.2012


Sadece gözünüze takacağınız bir lens veya gözlükle, çevrenizdeki konuşmaların altyazıya dönüştüğü, navigasyon sisteminizin her adımınızda güncel görüntüler sunduğu, ve çevrenizde gelişen olaylarla ilgili anlık bilgilerin gözlerinizin önünde belirdiği bir gerçeklik hayal edin. Zenginleştirilmiş bu gerçekliğin, hayatımızı nasıl şekillendirdiğini ve şekillendireceğini inceleyeceğiz.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.


Canlı Taklitçi Robotlar 03: Gökyüzünün Hakimleri

01.06.2012


Doğadaki canlılardan esinlenilerek şekillendirilen robotlar serimizin 3. ayağında gökyüzüne yükseliyoruz.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Sibernetik Organizmalaştırdığımız Böcekler

01.06.2012


Diğer bir adıyla sayborg böcekler, yani Robocop gibi böcekler. Vücutlarına eklenen teknolojik araçlarla normalinden daha gelişmiş yeteneklere sahip olan canlıların prototiplerini oluşturmak için kullanılan böcekleri inceleyeceğiz.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Astronot Yarenleri: Yörünge Robotları

06.05.2012


Uzay çalışmalarını yürütmek için yeryüzündeki laboratuvarlarda uzay şartlarını simüle etmek her zaman yeterli olmaz. Kaba bir tabirle, bir dili öğrenmek için o ülkeye gitmeniz gerektiği gibi, uzayı anlamak için uzaya çıkmak gerekir. Bu yazımızda da atmosferi arkamızda bırakıp Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çıkacağız ve robotların astronotlara nasıl yardımcı olduklarını inceleyeceğiz.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Canlı-taklitçi Robotlar 02: Duvar Gezginleri

06.05.2012


Canlı-taklitçi robotlar yazı dizimizin ikinci ayağında düz duvarlara ve zor yerlere tırmanıp kurtarma, tamir veya casusluk işleri için gözetleme yapan robotları inceleyeceğiz.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Uzayda Hayat Var mı?: Yörünge Dışı Robotlar

06.05.2012


Gezegenlerin keşfine kısa bir göz atacağımız bu yazıda, öncelikle Mars’a 250 milyon kilometrelik ufak bir yolculuk yapacağız. Hızımızı alamayıp bu keyifli yolculuğumuzu Satürn semalarında süzülerek sonlandıracağız.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.


Beyin Makine Arayüzleri

02.04.2012


Sadece düşünerek bir robotu kontrol etmenizi sağlayacak bir teknoloji hayal edin. Yeni beyin-makine arayüzlerinin, beynin şekillendirilebilirlik prensibi çerçevesinde protezleri ve robotları nasıl kontrol etmemize yardımcı olacaklarını inceleyeceğiz.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.


Dünyanın Bütün Robotları Birleşin

02.04.2012


Endüstriyel ve küresel ekonomi çağını borçlu olduğumuz öğelerden biri olan robotlar gün geçtikçe daha çok fabrika ve depoya konuşlandırılıyor. “Mavi yakalı” sınıfının yerini ucuz, dinamik, verimli, acıkmayan, yorulmayan, tatil kullanmayan, yaşamayan bir “mavi motorlu” sınıfına bırakma ihtimalini değerlendireceğiz.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.


Canlı Taklitçi Robotlar 01: Balık Terbiyecileri

02.04.2012


Canlı-taklitçi robotlar yazı dizimizin ilk ayağında su altına inip, balıklara nereye gitmeleri gerektiğini öğretecek robot balıkları inceleyeceğiz.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.


Yapay Zekam Civanim

05.03.2012


Oyunlar ile bilgisayarlarımıza, akıllı makineler ile gündelik yaşamımıza girdi; yetmedi, robotlar ile geleceğimizin dünyasını şekillendiriyor.  IBM’in Watson projesi ile de hastanelere ve hatta evlerimize sokulmaya çalışan “yapay zeka”nın derdimize derman olup olamayacağını inceleyeceğiz.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.


Sürücüsüz Arabalar

03.02.2012


Trafiğe, park yeri sorununa, kazalara ve saatler boyu direksiyon sallamaya son! Kara Şimşek günlerimizden beri gözlerimizin fal taşı gibi açılmasını sağlayan bu iddiaların odağındaki “sürücüsüz araba” rüyasını inceleyeceğiz.

Sürücüsüz arabalar hakkında detayları bu linkten okumaya devam edebilirsiniz.


Terapist Robotlar

30.01.2012


Şimdilik robotları, istediğimiz seviyede karmaşık davranışlar sergileyemeyen aptal otomatlar olarak görüyoruz, ama otistik çocuklar bizimle hemfikir değil! Otistik hastalarda işlevlerini yerine getiremeyen ayna nöronlarından yola çıkarak, otizm tedavisinde en basit robotların bile nasıl olup da yetkin eğitmenler kadar faydalı olabildiklerini anlamaya çalışacağız.

Terapist Robotlar hakkında detayları bu linkten okumaya devam edebilirsiniz.


Tekinsiz vadi

04.12.2011


Robotlar, zombilere ve insanlara karşı… Tekinsiz vadiAklınıza hemen ikinci sınıf bir Hollywood filmi veya bir fantezi romanı senaryosunda harmanlanmış klişe sahneler gelmesin, “tekinsiz vadi” teorisini anlamaya çalışacağız...

Bundan böyle robotik ile ilgili yazılarımı Açık Bilim sitesinden takip edebilirsiniz. Derin Vadi hakkında detayları bu linkten okumaya devam edebilirsiniz.


Robot nasıl yapılır?

30.04.2011


Terminolojiyi ve en temel prensipleri öğrenmek için faydalı bir site paylaşmak istiyorum:Robotshop Bahsi geçen yazı dizisi ise: How to make a robot?

Dizayn sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda, kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulmanızda yardımcı olabilecek bilgiler ve tüyolar sunuyorlar. Sadece teorik bilgi yok yani.Hatta istediğiniz parça veya düzenekleri rahatlıkla sipariş edebililirsiniz. Fiyatlar biraz tuzlu da olsa, kapınıza gelmesi bir avantaj. Üstelik 7/24 teknik destek servisleri de var.


Asimo'da Türk İmzası

05.04.2011


Dünyanın en gelişmiş insan şeklinde ilk robotu Asimo'nun teknolojik sırlarının korunduğu Frankfurt kentinde araştırma merkezi, Türk basınından ilk kez Sabah'a kapılarını açtı. Merkezde Türk mühendis Gökhan İnce, Asimo'ya görme ve işitme konusunda teknik özellikler kazandırmaya çalışıyor.

5 Nisan 2008'de Sabah gazetesinde çıkan haberin tamamı için tıklayınız.

SABAH